6 Ocak 2014 Pazartesi

İtalyanlardan Balık Çağıran Cihaz...

İtalyanlar Balık çağırmak için cihaz yapmışlar.İşe yarar mı yaramaz mı deneyip görmek lazım.
Video alttadır...


5 Ocak 2014 Pazar

Eşkina Avı

Ağır hareket ederler bu nedenle kolay avlanan balıklar arasındadır.Eti oldukça lezzetlidir.Genellikle kayalık diplerde yaşarlar.Gündüzleri kaya içlerindeki yuvalarında olurlar ve gece avlanmak için dışarı çıkarlar.Deniz çalkantılı olduğu zamanlarda kayalıkların içinde duramazlar.Bu yüzden dalgalı zamanlarda kayalık bölgede çok eşkina olur.En çok avlanılan teknik taş altıdır.Sabah gün aydınlanırken ve akşam güneş batarken avlanma açısından oldukça verimlidir.Bir kaç sene öncesine kadar avlanması yasaktı.Şuan ise 25 cm boy sınırı koydular.

Minekop

Minekop balığı genellikle denizin dip bölgelerinde olur.Karadeniz'de "kötek" Akdeniz kıyılarında "karakulak" adıyla anılır. Diğer ülkelerde en büyük 70 cm boy ve 3.1 kg luk bireylere rastlanırken Türkiye kıyılarında 120 cm ye kadar bou ve 15 kg ya kadar ağırlıkta bireyler sık sık avlanır.
Son derece uysal ve yavaş hareket ettikleri için avlanması basittir (eşkina gibi ).Taş altı ve agaşon tekniği ile avlanması  kolaydır.
Şuana kadar izlediğim en iyi minakop videosu.( video alttadır.)

Taşaltı Avcılığı

Su altı dünyası, çok farklı dip yapıları sunar. Bu farklılıklar, kumluk düz zeminlerden başlar, bitkilerin yayıldığı çayırları ve, çeşitli kalker ve koral oluşumların zaman içinde birikerek oluşturduğu katman ve labirentleri içine alır, yer sarsıntıları ve çökmeler sonucu meydana gelen çatlak ve plakalıklar ile, kıyılara yakın doğal dökme taşlıklar ile bir bütün oluşturur. 

Müjdat TURAN Levrek avları 6.bölüm

Müjdat TURAN Levrek avları 5. bölüm

Müjdat TURAN Levrek avları 4. bölüm

Müjdat TURAN Levrek Avları 3.bölüm

Müjdat TURAN Levrek avları 2. Bölüm

Müjdat TURAN Levrek avları 1. bölüm

Müjdat TURAN'ın İtalyanlarla Çektiği Belgesel

Müjdat Turan'ın İtalyanlarla birlikte çektiği belgeselin 5. bölümü.

İyi seyirler.



Müjdat TURAN'ın İtalyanlarla Çektiği Belgesel

Müjdat Turan'ın İtalyanlarla birlikte çektiği belgeselin 4. bölümü.

İyi seyirler.


3 Ocak 2014 Cuma

Kafasından Zıpkınla Vuruldu

Resimde gördüğünüz kişi 15 yaşında.Brezilya da evlerinin yakınındaki nehire, kardeşiyle avlanmaya gitmişler.Vurulan kişi, tuzağa yakalanmış balığı almak için dalmış.Diğeride suda hareket fark edince zıpkını fırlatmış ve yanlışlıkla kardeşini kafasından vurmuş.

İçimizdeki Düşman: SENKOP

2006 yılının ağustos ayında denizde hayatını kaybeden Ozan YILDIRIM anısına yapılan belgesel...
Dalış yapan bütün herkesin muhakkak izlemesi lazım.Videoyu alttaki linkten izleyebilirsiniz.

http://vimeo.com/6448568

Levreğin Karnından Ahtapot ve Müren Çıkıyor...

Balığı vurduğu zaman karnındaki şişliği farkettim ve havyar zannettim.Videonun sonunda içindekileri çıkarınca şaşırdım.Daha sindirememiş bile yazık oldu.

Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.


2 Ocak 2014 Perşembe

Doktorun Üstünden Sürat Teknesi Geçti

Rumelifeneri'nde dalış yapan Özel Gazi Hastanesi Başhekimi 44 yaşındaki Genel Cerrah Cem ÇAKAR'a bölgede gezen bir sürat teknesi çarptı.


Sol bacağı ve göğsü parçalanan Cem Çakar, hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi. Sürat teknesini kullanan Faruk Akdemir yakalandı.

İKİ çocuk babası Cem Çakar, önceki gün iki arkadaşı ve birinin çocuğuyla yüzmek ve balık tutmak için 6 aylık kızı Alya’nın adını taşıyan teknesiyle Rumelifeneri’ne gitti.

ZIPKINLA BALIKAVI TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

Zıpkınla Balık Avı Kulüplerarası Türkiye Şampiyonası Eleme Grubu Müsabakaları (Ege-Akdeniz-İçanadolu ve Güneydoğu Anadolu)

Tarih: 26-27 Nisan
Yer: Henüz belirlenmedi

En derine dalan insan olmak istiyorum

Türkiye’nin en iyi serbest dalışçısı o. Geçen yaz hasta olmasına rağmen Van Gölü’nde dünya rekoru kırdı. Tam bir su âşığı... “Hayatımı değiştiren suya minnettarım. Mümkün olsa sudan hiç çıkmam, üstünde uyurum” diyor. Serbest dalıyor, su altı belgeselleri çekiyor, eğitimler veriyor.

Adana'da Sulama Kanalında Zıpkınla Balık Avı

Seyhan Baraj Gölü'nde su toplanması için tarım arazilerine su bırakılan kanalların kapakları kapatıldı. Bu yüzden 5 metre derinliğindeki kanallarda su seviyesi yarım metreye kadar düştü.
Tabanı yosunla kaplı olan suda bazı gençler tatlı su balığı avlamaya çıktı. Kentin ortasından geçen kanala kıyafetleriyle giren gençlerin

Tüplü Dalış ve Zıpkınla Balık Avı Yönetmeliği

Tüplü dalış ve zıpkınla balık avcılığı ile ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığının Hazırladığı yönetmelik.

http://www.sgk.tsk.tr/orta/dalisa_giderken_yeni.pdf




3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞİ 

http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=9.5.16537&sourceXmlSearch=3/2&MevzuatIliski=0

Nefesli Dalış Antrenmanları

Nefesli dalış diğer klasik sporlarda olduğu gibi kas gücünün arttırılmasıyla ilerleme kaydedilen bir spor dalı olmaktan çok oksijen tüketiminin en aza indirilmesini hedefler. BU spor dalında fizik yapınızın yanında psikolojiniz, nefes tutma becerinize etki edecektir. Çok gelişmiş kas, çok oksijen tüketimi demektir, ancak, size gerekli olan mücadeleye uygun bir fizik kondisyona da ulaşmış olmanız gerekir. Fazla kilolar her zaman aleyhinize çalışır. Aşağıdaki tablo, seviyenize göre antrenman safhalarını göstermektedir. Bu tabloyu inceledikten sonra, açıklamaları dikkatle uygulayarak zaman içinde seviyenizi geliştirebilirsiniz. 

Vurduğumuz Balığı Öldürme İşlemi

Avcılık, su üstünde veya altında, sonuç olarak bir canlının öldürülmesini hedefler. 

Üst seviye, avın vurulduğu anda ölmesini sağlayacak atışı yapabilmektir. Ne yazık ki, bu, en ustalarımız için bile mümkün olmuyor. 

Vuruş noktası, hayati organlara isabet etmediği zaman, avınız yaralı kalır.

Maske Eşitleme Teknikleri

Maske eşitleme, gerektiği kadar önemsenmeyen ve bu nedenle de, hakkında bilgi edinme ihtiyacı duyulmamış bir konudur. 

Maskenin kaç metreye dayandığı veya maske camının basınca dayanıklı olup olmadığı gibi genellikle karşılaşılan sorular, basit bir fizik kuralından kaynaklanan maske baskısı probleminin iyi anlaşılamadığını veya

Frenzel Tekniği ve Kulak Eşitleme

Kulak eşitlemek, sualtına inmenin en önemli safhalarından biridir.Bu konuda yanlış ve eksik bilgi ile hareket etmek, duyma kayıpları ve kalıcı sakatlanmalara yol açar.Bu nedenle kulak eşitlemeyi iyi öğrenmeliyiz.

Valsalva Tekniği
Antonio Valsalva 1700 lerde ilk defa kulak eşitlemeyi, burun kapatıldıktan sonra ciğerlerin, diyaframın kasılması ile sıkıştırılarak, burun boşluğuna hava basıncı uygulanması olarak tanımladı.Bu yöntemin amacı, östaki yolu ile orta kulağa belirli bir hava basıncı ulaştırmaktır.Kolay  bir yöntemdir ve üst solunum yollarında problem olmayan herkes tarafından başarı ile uygulanabilir.

Nefes Tutma ve Diyaframı Kullanma

Sualtı avcılığında ciğerlerin doğru ve tam doldurulması çok önemlidir.Sağlıklı bir insanın ortalama ciğer kapasitesi 6 litredir.Nadirde olsa ciğer kapasitesi 9-10 litre olan insanlarda vardır.Ciğer kapasitemizi arttırmak mümkün.Ciğer kapasitesinin yüksek olması avantajdır, fakat herşey demek değildir.Önemli olan ciğerlerimizi doğru bir şekilde doldurup, mümkün olduğu kadar ekonomik ve dikkatli kullanmaktır.Oksijeni en çok kaslarımız kullanır.Sualtında iken mümkün olduğu kadar suya uyum sağlamalıyız ve ağır hareket etmeliyiz.

1 Ocak 2014 Çarşamba

Levrek Avı

Çoğu dalgıçın en çok avlamak istediği balıklardan birisi de levrektir.Eti yağsız ve çok lezzetlidir.Genel olarak boyları 1 m yi buluyor ve 8-10 kg a kadar ulaşıyorlar.15 kg a kadar çıktığıda görülmüş.Levrekler bütün denizlerimizde yaşamaktadır.Karides,yengeç,küçük balıklar ve kurtçuklarla beslenirler.Ergenlik döneminde kıyılarda barınırlar.Erişkinliğe ulaştıklarında derin suları tercih ederler.Beslenirken ve üreme döneminde sığ sulara gelirler.

Baskın Tekniği

Bu avlanma tekniğinde amaç, balık sizi farketmeden atış menziline kadar sokulabilmektir. Özellikle yeni başlayanlar için uygulanması, diğer tekniklere oranla daha kolaydır ancak yine de beceri gerektirir. Genellikle sığ suda yapılır, iniş çıkışlarda ve dipte de fırsat bulursanız deneyin. 

Endien tekniğinin sığ suda daha verimli olmasının nedeni, dikkati başka yönde olan balığa baskın yapmanın daha kolay olmasıdır.

Taşaltı Avcılığı

Su altı dünyası, çok farklı dip yapıları sunar. Bu farklılıklar, kumluk düz zeminlerden başlar, bitkilerin yayıldığı çayırları ve, çeşitli kalker ve koral oluşumların zaman içinde birikerek oluşturduğu katman ve labirentleri içine alır, yer sarsıntıları ve çökmeler sonucu meydana gelen çatlak ve plakalıklar ile, kıyılara yakın doğal dökme taşlıklar ile bir bütün oluşturur. 
Bir çok tür, bu yapılarda yaşamlarını sürdürürler. Konumuzla ilgili olanların çoğunluğu, yerli balıklardır. 

Agaşon Tekniği

Balığı Çağırma Sanatı 
Balıkların doğal koşullarda meraklı canlılar olduklarını farketmişsinizdir. Agaşon tekniği, onların bu davranış biçimlerinden faydalanma temeline dayanır ve açık suda yapılabilecek en uygun avlanma şeklidir. Diğer tekniklerle avlanması pek mümkün olmayan birçok makbul balık bu teknikle avlanabilir. 
Başarılı bir agaşon sonsuz keyif verir. Su altında, avınız ile aynı şartları paylaşarak giriştiğiniz düello, bu ortama ne kadar uyum sağlayabildiğinizle orantılı olarak başarıya ulaşır. 

Samba ve Senkop

Hemen hemen dalış yapan herkes samba ve senkop un ne olduğunu bilir.Bilmeyenler için aşağıda bir video paylaşacağım.Ama önce biraz yorum yapmak istiyorum.Zıpkınla balık avcılığı yapan herkesin en büyük hayali trofe yani büyük balık vurmaktır.
Büyük balık vurmak içinse daha derine inmek isteriz.
Bende daha derine inip trofe balıklar vurmayı çok istiyorum.Fakat belli bir kapasitem var ve fazla zorlamıyorum.1 tane balık vuracağım diye hayatımı tehlikeye atamam.Tehlikeden kastım sınırım 10 metreyken 13-15 metreye inmek için kendimi zorlamıyorum.

Zıpkınla balık avına yeni başlayanlar için tavsiyeler...

ZIPKINLA BALIK AVINA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TAVSİYELER...
Avlanma verimi ve keyfi, tecrübeniz ve tekniğinizin ötesinde, av öncesi hazırlık için oluşturulan pratik bilgiler ve kullandığınız malzemenin ne kadar bakımlı olduğu ile de doğrudan ilgilidir.
İyi malzemenin karakteristikleri nelerdir ? 
Kullandığınız malzemenin kontrolünü doğru yapabiliyormusunuz ? 
Avlanma verimini nasıl lehinize arttırabilirsiniz ? 
Suda iken oluşabilecek küçük problemlerle nasıl başa çıkılır ?